Invatare

Elena Bianca
Mesaje: 1
Membru din: Joi Aug 30, 2018 11:11 am

Invatare

Mesaj de Elena Bianca » Joi Aug 30, 2018 11:21 am

Cum as putea retine date importante la fiecare materie?

Ionela Bt
Mesaje: 1
Membru din: Lun Sep 17, 2018 9:56 pm

Re: Invatare

Mesaj de Ionela Bt » Lun Sep 17, 2018 11:37 pm

Pur si simplu incearca sa inveti logic....sa intelegi ceea ce vrei sa retii.Nu invata mecanic pentru ca la un moment dat uiti un cuvant si s-a dus toata fraza.Propunerea mea este urmatoarea:la fiecare lectie indiferent de materie realizeaza o schema folosind cuvintele cheie....apoi incerca sa faci o conexiune intre ele. :)

forumadmin
Site Admin
Mesaje: 52
Membru din: Lun Apr 16, 2018 10:19 am

Re: Invatare

Mesaj de forumadmin » Mar Sep 25, 2018 11:42 am

Există o multitudine de metode și tehnici de îmbunătățire a memoriei care promit sa optimizeze capacitatea de memorare. Înainte de a încerca oricare dintre aceste metode, este important să știti ce stil de învățare aveți. Acesta poate fi de mai multe feluri: vizual, auditiv, și kinestezic. Fiecare din cele 3 categorii corespunde unui anumit tip de a învăța, la care ar trebui sa ne adaptăm. Analizați-vă obiceiurile de învatare si identificați care este tipul de memorare predominant. O resursă utilă în acest sens găsești aici: http://psihologice.3x.ro/Stildeinvatare.html
Există numeroase tehnici de îmbunătățire a memoriei. O parte din ele le vom detalia mai jos:
1. Hărțile mentale
Hărțile mentale (Mind Maps) sunt foarte utile în reținerea informațiilor complexe. Acestea te ajută în stabilirea conexiunilor logice dintre diferite tipuri de informatie și în stabilirea celor mai importante aspecte. Pentru crearea unei hărți mentale, ai nevoie de o coală de hârtie și de pixuri, markere colorate sau creioane colorate. Poziționează ideea centrală în centrul paginii și încercuiește-o cu un contur colorat. Apoi, pe măsură ce notezi ideile care îți vin sau pe care le extragi dintr-un material, notează-le în casete colorate în jurul ideii principale. Unele idei nu vor fi legate de ideea principală, ci de una secundară. Poți face conexiuni între diferite casete cu idei. În felul acesta informația va fi mult mai ușor structurată, iar aspectul vizual te va ajuta să o reții mult mai ușor.

2. Localizarea
Tehnica localizării va ajută în retinerea informațiilor, realizând o conexiune între obiectul sau evenimentul pe care trebuie să-l memorați si alte elemente asociate acestuia. Cum functionează localizarea:
• alegeți un traseu pe care îl cunoasteti foarte bine, ca de exemplu drumul de acasă la facultate sau catre serviciu;
• selectați elemente banale, dar cunoscute ale acestui traseu;
• asociați cu aceste elemente informațiile pe care doriti sa le rețineti.
Această tehnică te va ajuta să reții informații nestructurate, cum ar fi numele unor domnitori sau ale unor colegi. Iată cum funcționează această tehnică: imaginează-ți o încăpere care îți este familiară, poate fi chiar camera ta și asociază, rând pe rând, numele cu diverse obiecte. Îți poți imagina, de exemplu, că o anumită persoană pune o floare în vază, apoi treci la următoarea persoană care, de exemplu, bea apă dintr-o cană etc.
Un alt exemplu util este metafora călătoriei. Adu-ți aminte de o călătorie pe care ai făcut-o, la un moment dat, și care ți-a plăcut foarte mult. Poate fi vorba despre o vacanță, despre o deplasare sau despre o vizită în locul preferat. Cu cât sunt mai multe lucruri pe care ai nevoie să reții, cu atât mai lungă trebuie să fie călătoria. Deoarece cunoști deja traseul, plasează informațiile pe care trebuie să le memorezi pe traseu și asociază-le cu locurile respective. Atunci când vei avea nevoie să-ți amintești acele informații, va fi suficient să refaci călătoria imaginară.

3. Acronimele
Cele mai simple mnemotehnici sunt acronimele, acele serii de iniţiale care prescurtează o denumire sau alte informaţii. Ce au SUA, CTP și SRI in comun? Toate sunt acronime. Acronimele sunt cuvinte derivate din primele litere ale frazei care se dorește a fi memorată. Fiecare literă a acronimului servește pe post de indicator mental pentru un alt cuvânt. Exemple celebre de acronime sunt:
SMART – Specific, Măsurabil, Achievable, Realist, Timely (despre formularea obiectivelor)
ROGVAIV – Roşu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet (ordinea culorilor în spectrul vizual)
Un alt exemplu pentru a memora planetele sistemului solar: My Very Educated Mother Just Served Us Nine Pies este o propozitie-acronim foarte utilizată în țările vorbitoare de limbă engleză.

4. Luarea notițelor
Luarea de notițe este o modalitate de înregistrare a ideilor furnizate de un profesor, o carte sau o altă sursă de informații. Luarea notițelor te ajută să organizezi, asimilezi, reții și folosești informații mult mai bine.
În cele ce urmează, prezentăm ca exemplu Sistemul Cornell de luare a notițelor - metodă dezvoltată de profesorul Walter Pauk în 1950. Pentru a folosi această metodă împărțiți o coală de hârtie în trei secțiuni:
- Secțiunea 1 (partea din dreapta a colii) – este secțiunea cea mai mare, care cuprinde ideile principale, așa cum sunt prezentate/receptate la oră
- Secțiunea 2 (partea stângă a paginii) – este porțiunea cuvintelor cheie, se completează de obicei în faza de revizuire și cuprinde clarificări ale sensurilor, oferă exemple, comentarii – pe baza cărora sunt reactualizate informațiile
- Secțiunea 3 (partea de jos a paginii) – este zona rezumatului unde se include un rezumat din două sau trei propoziții care sumarizează ideile din pagină
Nota bene!
Privește activitatea de învățare și memorare ca pe un joc. Creierul uman are nevoie de informații interesante pentru a nu se plictisi. Iar folosind oricare dintre tehnicile descrise mai sus, îi oferi creierului tău o alternativă la modul clasic de memorare care este perceput ca pe un efort obositor.


Mai jos aveți un link cu o prezentare Ted Talks susținută de un profesor în neurologie din New York despre acest subiect. https://www.youtube.com/watch?v=JbLAGpQ9RXg
Spor la învățat!
Bibliografie:
Jonathan Hancock, Cheryl Buggy, Successful Memory Techniques In A Week: How to Improve Memory In Seven Simple Steps, Hodder & Stoughton, 2012.

Scrie răspuns