vorbire libera

Andreea Theodora
Mesaje: 1
Membru din: Joi Aug 30, 2018 11:12 am

vorbire libera

Mesaj de Andreea Theodora » Joi Aug 30, 2018 11:20 am

Cum pot vorbi liber in fata unui public?

forumadmin
Site Admin
Mesaje: 52
Membru din: Lun Apr 16, 2018 10:19 am

Re: vorbire libera

Mesaj de forumadmin » Mar Sep 25, 2018 11:10 am

Fie că avem de susținut o conferință, o şedinţă cu părinţii, o cuvântare rostită la o petrecere aniversară sau o lucrare în fața colegilor, pentru fiecare dintre noi vorbitul în public pare un moment dificil. Acum apar emoțiile…sau frica! Teama de a vorbi în public este, alături de teama de moarte și de păianjeni, între cele mai mari frici ale omului. Aceasta are la bază, de regulă, una sau mai multe dintre următoarele temeri: de a greși, de a face gafe; de a fi criticat; de a avea de a face cu persoane dificile din public; de a nu fi suficient de interesant, talentat sau carismatic; de a nu avea o prezentare perfectă; de a uita discursul.
Pentru a ne confrunta cu această situație specială din viața noastră, am putea avea în vedere o serie de abordări:
Emoțiile. Specialiştii spun că, indiferent de motivul pentru care le avem, emoţiile sunt bune. Cele mai mari emoţii sunt la început, iar ceea ce poți face este să le folosești în favoarea ta - recunoaște că ai emoții, vei observa că te vei simți chiar mai relaxat, iar dacă faci asta oamenii din sală vor fi mult mai îngăduitori atunci când emoțiile se vor vedea sau simți pe chipul tău. Pentru a sparge gheața poți chiar să spui o glumă sau o povestioară din experiența ta.
Când ești emoționat/nervos, ai tendința de a vorbi repede…fă un efort și încetinește-ți ritmul, cu inspiruri-expiruri regulate, folosește tonalități diferite. Fă pauze între idei în timp ce -ți prezinți discursul.
Pregătirea pentru a ţine un discurs coerent este necesară. Trebuie să fii familiarizat cu ceea ce ai de spus. Ceea ce ai de transmis este de preferat să facă parte din aria ta de interes, să ai un discurs bine documentat și fundamentat. Trebuie să crezi în ceea ce spui, să fii sigur pe ceea ce spui și să transmiți încredere în spusele tale.
Un truc simplu pentru un discurs reușit poate fi utilizarea unei prezentări PowerPoint - niște slide-uri interesante și pline de animații, care să conțină ideile principale pe care dorești să le transmiți. Astfel ochii celor din public vor fi ațintiți către acea zonă, iar presiunea resimțită de vorbitor va fi mai scăzută. Însă te poți izbi de o pană de curent sau o lipsă de aparatură – pregătește-ți ideile principale și pe un document care să-ți fie la îndemână și pe care poți arunca câte o privire din când în când. E mai ușor să dezvolți o idee decât să citești pagină cu pagină de pe un material pregătit anterior! Începe și termină discursul fără a face apel la slide-uri….

Repetă-ți discursul înainte și modifică-l, adaptează-l, dacă e nevoie, în funcție de ce se întâmplă în sală, iar pentru asta este bine să știi dinainte cu cine o să stai de vorbă, să poți oferi informațiile într-un limbaj accesibil și o formă ușor de asimilat.
Ținuta – pentru a avea încredere în tine trebuie să ai și un aspect impecabil - hainele pe care le porți trebuie să ți se potrivească și să te simți confortabil purtându-le. Inainte de orice prezentare verifică încă o dată, în oglindă, dacă ținuta ta este la fel cum era când ai plecat de acasă. Stai drept, privirea trebuie să fie înainte, zâmbește și stabilește contacte vizuale cu câteva persoane din public, din colțuri diferite, pentru a da impresia că „stăpânești” toată audiența. Amintește-ți că 90% din comunicare este nonverbală. Publicul va fi atent la expresia facială, modalitatea cum îți miști sau poziționezi mâinile și picioarele. Înregistrează-te audio-video ori de câte ori ai ocazia. Poți fi persoana optimă care să-ți îmbunătățească stilul de prezentare/susținere a unui discurs.
Comunicare, dincolo de discurs… Vorbește într-o manieră relaxată, rar, răspicat. Imaginează-ți că vorbești unor prieteni pe care i-ai invitat să-ți audieze discursul. Stabilește contacte vizuale și chiar dacă nu te poţi uita în ochii tuturor celor care te ascultă, este bine să-ţi stabileşti câteva persoane, din unghiuri diferite, către care să-ţi aţinteşti privirea. Atunci când cineva îți adresează o întrebare, concentrează-te asupra persoanei care te-a întrebat, ca și când ați fi la o cafenea. Introdu în discursul tău povești despre tine, care să aibă legătură cu subiectul.
Gafele - micile ezitări, o pauză în care ai deviat pentru că nu găseai cuvintele potrivite, faptul că ai aruncat o privire scurtă pe documentul din fața ta, sunt detalii pe care publicul nu le observă. Continuă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, sau dacă ai simțul umorului poți face glume pe seama greșelii. Audiența este formată din oameni, și oamenii sunt îngăduitori, oamenii uită, poate unii te admiră pentru curajul tău. Publicul nu este atent tot timpul -sunt studii care arată că, în orice moment al unui discurs, cel puțin 30% dintre spectatori se gândesc la altceva.

Oricâte sfaturi, trucuri sau idei ai citi, nimic nu poate înlocui experiența propriu-zisă de a vorbi în public și de a constata pe cont propriu că… nu e chiar așa de rău și că poți evolua câte puțin cu fiecare discurs pe care îl ții. Cine știe, poate la un moment dat începe chiar să îți placă!

Scrie răspuns